Arnhem, de opera


Een voorstelling in, over, met, door en voor Arnhem.
Arnhem 27 juni – 7 juli 2018

Al twintig jaar is de stad Arnhem de inspiratiebron voor de muziektheatervoorstellingen van De Plaats. Op ontelbare locaties in de stad maakte De Plaats haar voorstellingen. Van achter de ramen van de Brusselse huizen in het Spijkerkwartier tot in de woonboten in Onderlangs. Van de steigers van de Eusebiustoren tot in de huiskamers van de Geitenkamp. Van onder de brug over de Rijn tot op de twaalfde verdieping van een flat in Elderveld. Van de vers gebouwde huizen in Schuytgraaf tot onder de oude gewelven van de Walburgiskerk. Overal en nergens maakte De Plaats van Arnhem theater. En overal en nergens maakte De Plaats van Arnhem mét Arnhemmers theater. Tijd voor een ode aan Arnhem en haar Arnhemmers: Arnhem, de opera.

Proloog
In 50 tijdelijke filmhuizen wordt op huiskamerbeeldscherm de proloog vertoond. 50 tijdelijke filmhuisdirecteuren openen hun deuren voor het publiek. “Kopje koffie, gaat u zitten. Klaar? TV aan!” De ouverture van de opera. Een opmaat, een uitnodiging, een hint.

Dag
Zoals in het filmtheater eerst het licht uitgaat, om daarna de realiteit in een nieuw licht opnieuw zichtbaar te laten worden. Extra scherp, onthullend, komisch, tragisch, veelzeggend, betekenisvol. Het schijnbaar alledaagse leven van Arnhem en haar Arnhemmers in een nieuw licht: bekend, en toch vol nieuwe gezichtspunten. Alledaags, maar bijzonder ongewoon. Een ode aan Arnhem en de Arnhemmers. Over Het Opwindende Leven in een Provincie Hoofdstad. Groots. Meeslepend. Komisch. Tragisch. Bitterzoet.

Blauw Uur
Het blauwe uur is het moment waarop licht en donker, voor de duur van een blauw uur, met elkaar in evenwicht zijn. De dag nacht is, de nacht dag. Een delicaat moment. Magisch. Een moment waarop mensen nog niet helemaal wakker zijn, niet meer helemaal wakker zijn en de vogels zingen. Een concert van vogelzang en één gastspreker: De Mens. Slaapwandelend, dagdromend. Voor even het middelpunt van een magisch moment.

Nacht
De nacht is het domein van de onbekende kanten van het bestaan. De droom, het visioen, het verlangen, het onmogelijke, de roes, het geheim. Op de plek waar van oudsher het onzichtbare tastbaar gemaakt werd, worden nu de onbekende visioenen van Arnhem en haar Arnhemmers naar boven gehaald. Vreemd, feestelijk, onbegrijpelijk, beangstigend, verlangend. Met het grote orgel als toverdoos en gangmaker worden de geheimen van de nacht aan het duister onttrokken.

Epiloog
Een film op groot doek, waarin 287 Arnhemmers kleur bekennen: waar horen zij thuis, bij de Dag of de Nacht? En waarom? Of zijn zij liever één van de vogels die fluiten tijdens het Blauwe Uur? In de film kan alles.

De afgelopen Prateur-voorstellingen en Expedities waren snel uitverkocht. Wilt u worden geïnformeerd wanneer in Arnhem de voorverkoop van Arnhem, de opera start, vul dan het formulier op deze pagina in.